Fortsätt till huvudinnehåll

Ösmo-Hemfosa, 17 km

Den här turen bjuder på varierad natur och enkel logistik. Långa sträckor är man mitt ute i skogen och kan njuta av tystnaden. Stigen följer Sörmlandsleden och det är lätt att lägga till eller dra ifrån kilometrar.

Start: Ösmo station, som nås med pendeltåg.
Slut: Hemfosa station, som också nås med pendeltåg.
Sträcka: 17 km, mestadels stig men också några partier på väg och grusväg. Följer Sörmlandsleden och en avstickare till Borgberget.
Betyg: 4

Eftersom jag inte har bil måste löpturerna gå att nå med SL, helst utan alltför många byten och glesa avgångar. Sörmlandsledens etapp 5:2 som går mellan Ösmo-Hemfosa verkade därför perfekt, enkel att nå med pendeltåg och ändå långa sträckor utan bebyggelse. Efter en lång sovmorgon i november klev jag av tåget ut på Ösmo station, redo att leta mig ut i terrängen.

Jag följde Körundavägen någon kilometer till Sörmlandsledens markeringar dök upp. Valde att springa på sjön Muskans östra sida, och efter en lättlöpt start blev det mer tekniska stigar med rötter, stenar och en hel del vatten. Full koncentration på fötterna, så jag fick en mindre chock när en skogsfågel flög upp precis bredvid. Kan det ha varit en orrhöna?


Svårt att tro att pendeltåget är helt nära.

En skylt visar tydligt var det är dags att svänga av från sjön och följa stigar och vägar mot Segersäng. Här tappade jag fokus på löpningen lite, för såg det inte ut som svampterräng? Hann bli frusen om både rygg och fingrar innan jag lämnade svampletandet och sprang vidare förbi Segersäng mot Tärnan. Här var leden översvämmad, men jag missuppfattade omdragningen och plaskade på längs Tärnans strand. Kändes först lite misärartat, men när man väl accepterat läget blir det också kul på något absurt sätt!


Lätt att hitta rätt.
 
Det här är kul!
 
Det här är också kul, fast på ett annat sätt.

Belöningen blir sedan den fina stigen vid Tullberget. Leden är omdragen här, men denna gång lyckades jag följa anvisningarna. Träffade på en löpargrupp som lyste av entusiasm, och visst är det bonus att få en så här fin dag i mitten av november!  


Belöning!
 
Stigen passerade sen en skylt för Slätmossen-Borgbergets naturreservat, så jag gjorde en avstickare dit. Kanske inte nån makalös utsikt, men fin stig och stillsam skog. Tillbaka på Sörmlandsleden fortsatte jag till den mötte Hemfosavägen och avslutade med någon kilometer väg till Hemfosa station. Den som vill ha en längre tur kan fortsätta mot Paradiset och Handen.


Tack, jag gör gärna ett besök.
 
Mot Broberget

Här var tanken att jag lite smidigt skulle hoppa på pendeln, men hade kollat fel i tidtabellen. Lyckades missa pendeln med någon minut och sedan var nästa inställd på grund av personalbrist. Var inte ett dugg sugen på att stå i en timme och känna svetten frysa till is på perrongen, Hemfosa har inget väntrum, så när pendeln mot Nynäshamn kom hoppade jag på den och åkte med. Så i slutändan blev det mycket tid på SL-transport i alla fall, men med lite bättre planering ska det gå att undvika!  



  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mölnbo-Järna, 23 km

Detta måste vara en av de finaste stigarna i närheten av Stockholm! Man springer längs sjöar, över hällar, genom mossar, inne i skogar och storstan känns långt borta. Ett måste för den som längtar från asfalten till vildmarken. Start : Mölnbo station, som nås med pendeltåg. Slut : Järna, som också nås med pendeltåg. Sträcka : 23 km, nästan bara stigar. Följer lederna Sörmlandsleden, Blå stigen och Gruvrundan. Betyg : 5   Gruvrundan  När jag letade efter rekommendationer på sträckor att springa längs Sörmlandsleden dök allt som oftast Mölnbo-Järna upp som tips. Gruvrundan fick också lyriska omdömen. Så en lördagsmorgon i slutet av oktober gav Anita och jag oss iväg mot Mölnbo, i fint sällskap av lånehunden Java. Kartan bestod av skärmdump i mobilen, för hur svårt kan det vara att hitta på Sörmlandsleden? Anita har bil, så vi parkerade i Järna och tog buss därifrån. Det fanns en busshållplats i närheten av Mölnbo IP, kommer man med pendel så är det istället en knap

Flemingsbergsskogen, 15 km

Otroligt att sån här fin natur finns vid Flemingsbergs station. Trevlig tur med möjlighet både till bad och fika, alltid ett plus. Star t: Visättra sportcentrum, T-bana till Flemingsberg  Slut: Samma Sträcka: Ca 15 km, två tredjedelar stig och resten grusväg eller cykelväg  Betyg: 4 Ibland blir det inte som man tänkt sig. Planen vara att springa från Skanssundet, men förseningar på pendeln gjorde att jag missade bussen från Tumba med 3 minuter. Som vanligt låg kartan glömd hemma men jag var ändå sugen på att upptäcka något nytt. Kom på att jag hört talas om stigar i Visättra, så hoppade på pendeln tillbaka mot Flemingsberg. när man går ut från stationen känns det osannolikt att det ska finnas några större skogspartier i närheten, men en vänlig man visade mig vägen till Visättra sportcentrum. Väl där fanns det gratis kartor över Flemingsbergsskogens naturreservat, perfekt! Jag började med att springa vänster och följa det gula spåret på fina skogsstigar. Efter några kilometer

Gåsen - Stensdalen, 15 km

Den här sträckan bjuder på många kilometer vidsträckta fjällvidder, och avslutas med en löpvänlig stig mellan fjällbjörkarna. Dag 3 av 4. Star t: Gåsens fjällstuga Slut: Stensdalen fjällstuga Sträcka: Ca 15 km, bara stig. Betyg: 5 Grå skyar inleder tredje dagen på vår tur. SMHI lovar finare framåt lunch, så vi tar det lugnt, stretchar, slappar och äter på förmiddagen. Vi tar en lite promenad och ser blå luckor här och där på himlen, hoppet om att få se Sylarna och Helgas lever. Men efter ett par timmar vid fjällstugan  känns det som att det är dags att springa vidare mot Stensdalen. Vi går första biten av stigen för att mjuka upp kroppen och få upp värmen i den kyliga vinden. Springer sen lite lätt och får till slut upp farten i det fantastiska landskapet.  Öppna landskap i vår smak Härjångssjöarna som vi sprang förbi igår Vi gör ett kort stopp i vindskyddet vid Stäntja och pratar lite med en trevlig man från Västerås. Fortsätter sen stigen uppför sidan av den lilla