Fortsätt till huvudinnehåll

Flemingsbergsskogen runt Kvarnsjön, 15 km

Bitvis mycket fina stigar, bitvis lite väl mycket grusväg och asfalt. Bitvis knäpptyst, bitvis ekar skotten från en skjutbana. Stort plus dock för tillgängligheten.

Start: Pendel till Flemingsberg. Sen buss till hållplats Visättra, eller spring någon kilometer asfalt direkt från pendeltågsstationen.
Slut: Samma som start
Sträcka: Ca 15 km, två tredjedelar stig och resten grusväg och lite asfalt.  
Betyg: 3

Motivationen är i botten, gråvädret består och formen är inte direkt tillbaka. Det var inte mycket som talade för en löptur den här lördagen, men ibland får man helt enkelt bara släpa sig ut. Hade tidigare sett ut en ny runda i Flemingsbergsskogen, så trampade iväg i motvinden till närmsta pendeltågsstation och hoppade av i Flemingsberg. Slö som jag kände mig väntade jag in bussen till Visättra och slapp på så sätt en kilometer på asfalt.

Väl framme vid entrén till Flemingsbergsskogens naturreservat följde jag gula 5-kilometersspåret österut längs grusvägen. Det viker snart in i skogen och övergår i stig, Rötter och stenar i överflöd, inte så lättsprunget, men bra att tvingas koncentrera sig på löpningen.

Entrén till naturreservatet
När stigen möter Sörmlandsleden övergår den till grusväg. Inte så kul, men jag härdar ut och snart blir det roligare när det grönvita skogsmilspåret viker av till vänster. Den följs av en kanonfin sträcka på Huddingeleden över Stensättra mosse. Jag har sprungit här förut och kommer säkert att återvända igen för att utforska de omärkta stigarna runt mossarna. Det enda som stör friden är skotten från en skjutbana i närheten. Lägger på minnet att jag ska kolla upp om det bara är vissa tider de skjuter, tystnad är en stor del av glädjen med att springa i skogen.

Det tar sig!

Fina hällar

Fina mossar
När Skogsmilspåret och Huddingeleden delar på sig följer jag den senare söderut längs bäcken. Den här stigen finns inte med på Calazos karta, men är inritad på kartan över naturreservatet. Bra dragning tycker jag, för på så sätt går det enkelt att få till en rundtur. Stigen mynnar ut på en asfaltsväg där man springer åt vänster. Framme i nästa korsning blir jag lite osäker på vart jag ska ta vägen, men tittar man noga så är Huddingeleden väl markerad. Den fortsätter helt enkelt på andra sidan vägen och följer Kvarnsjöns västra strand. Trevligt utsikt och för de som har med matsäck kan det passa med en paus här.

Huddingeledens anslutning till Kvarnsjön

Här fortsätter stigen

Trevlig rastplats vid Kvarnsjön
Huddingeledens markeringar upphör bitvis, men inte ens jag kan springa vilse runt en sjö så det är inga problem att hitta vidare. Däremot blev det lite väl mycket grusväg, så efter ett jag vek jag av åt vänster och följde några små fina stigar fram till Gladö kvarnruin. Ljumskarna började vid det här laget göra sig påminda, och inte blev det bättre av en knapp kilometer på väg runt Gladö Kvarn. Väl tillbaka på Sörmlandsleden är det raka spåret tillbaka som gäller, krafterna är slut och jag tvingas käka upp nöd-Jappen för att få energi nog att stappla hemåt. Stigen har flera fina partier, får komma tillbaka i bättre form för att kunna njuta av dem. Jaja, vissa dagar får man bara vara glad över att ha tagit sig ut!

Sammanfattningsvis blir det bara en trea i betyg. Partierna med väg drar ned intrycket, men det kan även hända att min dåliga form spelar in...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tyresta nationalpark, 15 km

Tyresta är alltid ett säkert kort. Gammal skog, sjöar och framför allt den underbara tystnaden. När man väl lämnat Tyresta by vill säga, i början är det ofta mycket folk. Men håll ut, det blir toppen sen! Star t: Busshållplats Tyresta by, linje 834 från Haninge Centrum. Slut: Samma som start Sträcka: Ca 15 km, i princip bara stig. Inledningsvis Barnvagnsslingan, därefter Sörmlandsledens etapp 3 och sen lite av varje. Betyg: 5 Tidig oktober och SMHI har lovat gråväder. Väldigt glad överraskning att solen skiner från en molnfri himmel och att Anita och jag har bestämt oss för att springa i Tyresta. Helt ensamma om den idén är vi inte, en knökfull parkering möter oss. Men det går inte gärna att klaga på att vi är många som vill ut i naturen en så här vacker dag. Vi kryssar fram genom barnvagnar och barnfamiljer. Vid Bylsjön är korvgrillningen i full gång och det luktar barndomsminnen. Vi springer vidare och svänger in på Sörmlandsleden, som följer västra kanten av Årsjön. Det är r

Gåsen - Stensdalen, 15 km

Den här sträckan bjuder på många kilometer vidsträckta fjällvidder, och avslutas med en löpvänlig stig mellan fjällbjörkarna. Dag 3 av 4. Star t: Gåsens fjällstuga Slut: Stensdalen fjällstuga Sträcka: Ca 15 km, bara stig. Betyg: 5 Grå skyar inleder tredje dagen på vår tur. SMHI lovar finare framåt lunch, så vi tar det lugnt, stretchar, slappar och äter på förmiddagen. Vi tar en lite promenad och ser blå luckor här och där på himlen, hoppet om att få se Sylarna och Helgas lever. Men efter ett par timmar vid fjällstugan  känns det som att det är dags att springa vidare mot Stensdalen. Vi går första biten av stigen för att mjuka upp kroppen och få upp värmen i den kyliga vinden. Springer sen lite lätt och får till slut upp farten i det fantastiska landskapet.  Öppna landskap i vår smak Härjångssjöarna som vi sprang förbi igår Vi gör ett kort stopp i vindskyddet vid Stäntja och pratar lite med en trevlig man från Västerås. Fortsätter sen stigen uppför sidan av den lilla

Stora Gålöslingan, 12 km

Vilken fantastisk löptur med skärgårdskänsla! Rundan startar med lättlöpta skogsstigar, men höjdpunkten är att springa på klipphällar med utsikt över havet. Du kan också passa på att ta ett dopp. Start: Busshållplats Morarna Slut : Busshållplats Morarna eller Liåker (16 km) Sträcka : 12 km, mestadels stig och klippor med korta sträckor på väg. Betyg : 5 En strålande klar och kall decemberlördag tar vi bussen ut till Gålö och kliver av vid Morarna. Stigens start går inte att missa och hela Stora Gålöslingan är väl utmärkt med röda markeringar. Krister sätter iväg på skogsstigen, och jag hakar på. Det är ganska öppen skog och härligt att solen skiner igenom på oss. Efter några kilometer kommer vi ut på en bredare skogsväg där det nog går längdskidspår på vintern. Det finns i alla fall en skylt som varnar för en backe som inte känns helt livsfarlig på sommaren. Vi springer på förbi sommarstugorna och Skälåkers camping och nu  börjar den riktiga löpningen! Fötterna snubblar på röt